Ameliyatsız Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın kaynağı %90 bacaklarımız da bulunan toplardamarlar olup, onun imha edilmesini, devre dışı bırakılmasını amaçlamaktadır. Ameliyat ile yapılan tedavilerde genelde 10 cm kesi yapılarak tel yardımı ile sorunlu ven vücuttan çıkarılmaktadır. Önerdiğimiz uygulamada ise herhangi bir kesi yapılmadan 4 yöntemle uygulanmaktadır. Bunların ikisi Lazer ve Radyo Frekans cilt üzerinden uygulanırken, diğer ikisi ise Köpük ve Skleroterapi damar içinden çok ince bir iğne ile uygulanmaktadır. Halk arasında iğneli yöntem olarak bilinmektedir. Hazırsanız ilk olarak cilt üzerinden uygulanan yöntemleri tanıyalım.
Lazer (Cilt Üzeri ve EVLA)
Bu uygulama da öylesine gelişmiş ki her ihtiyaca cevap verecek şekilde planlanmıştır. Lazerle varis tedavi en küçük birim olup, genelde spider veins tedavisinde kullanılmaktadır. Bazen öylesine işe yarar ki iğne giremeyecek kadar ince olan venlerin tedavisi yalnızca Lazer ve Radyo Frekans ile yapılabilmektedir. Etkisine bakacak olursa lazer ışını 80 ile 130 derece ısı taşıyabilmektedir. Uygulama öncesi özel bir jel sürülen bacaklar soğutulmakta ve kişi ısıdan ağrı, yanma hissetmez.
Radyofrekans (Cilt Üzeri ve EVRF)
Kısa adı RF olan bu yöntem Lazer ile büyük benzerliği bulunmaktadır. Yine aynı şekilde spider venler ve kısmen orta kalınlıktaki retiküler venlerin tedavilerinde uygulanmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere etkisi radyo dalgaları ile yapılmaktadır. İğne kadar ince bir ucu ile cilde dokundurma şeklinde yapılır. Aşağıda yer alan görüntülerde görebilirsiniz.
Köpük ve Skleroterapi
Günümüzde en etkili, en çok tercih edilen uygulama köpük olduğunu bilmelisiniz. Damar içinden yapılan bir yöntemdir. Aethoxysklerol madde içeren özel bir ilaç + hava karışımından elde edilen köpük çok ince bir iğne yardımı ile enjekte edilmektedir. Uygulandığı andan itibaren etkisini gösterir ve genişlemiş venleri yok eder. İğne girecek kadar genişlemiş venlerde uygulanabilir.
SKLEROTERAPİ
Yukarıda tanıma imkanı bulduğumuz köpük yöntemi ile %90 benzerlik gösteren bir yöntem olmasına karşın çok fazla uygulanmaz. Bazı insanlar son noktaya kadar tedavi olmadıkları için damar genişlemesi 2,5 – 3 cm olabilmektedir. Böylesine ileri derece durumlarda Skleroterapi tercih edilir. Yine aynı şekilde damar içine çok ince bir iğne ile yapılır. Köpük yönteminde ilaç hava karışımı köpük elde edilirken bu yöntemde sadece ilaç kullanılır. Genelde tek seans yeterli olmayacaktır. Çünkü ilacın günlük dozajı olup, kalan varisler bir sonraki seansta tedavi edilir.
Avantajları / Dezavantajları
- SGK geçerli olup, ücretsiz muayene imkanından yararlanırsınız.
- Sadece 10 dakika gibi bir sürede tamamlanır.
- Tedavi sonrası hastanede yatma, iş gücü kaybı, istirahat gerekmez
- Ağrı, sızı, şişlik, ödem oluşmaz pansuman ve ağrı kesici kullanmaya gerek yoktur
- Kesi yapılmadığı için tedavi sonrası ameliyat ve dikiş izi kalmaz.
- Bandaj, sargı yada varis çorabı gibi uygulamaları gerektirmez.
- Varikoz venler tek seansta hepsi tedavi edilemeyip 2. 3. seans gerekebilir.